Efterfrågan på informations- och IT-säkerhetslösningar ökar

I takt med att larm om dataintrång ökar har också efterfrågan på lösningar för att förbättra IT- och informationssäkerheten ökat. Samtidigt ställer fler och fler myndigheter, kommuner och landsting krav på att leverantörer ska vara ISO 27000-certifierade.

- I dag är det få som kan erbjuda kunderna ett upplägg som täcker in behoven från strategier för IT och informationssäkerhet till fysiskt skydd och vi ser att fler och fler efterfrågar den typen av helhetslösningar, säger Ulf Andersson, ansvarig för informations- och IT-säkerhet på Rejlers.

Rejlers erbjuder nu, som en av de första teknikkonsulterna i landet, ett koncept som är en kombination av strategi, utbildning, tekniska IT-lösningar och hur byggnader är skyddade av lås och larm.

- Vi kan göra mycket med tekniken, men det är medarbetarnas inställning och hur de hanterar skyddsvärd information som gör en verksamhet säker, betonar Ulf Andersson.

Upplägget Rejlers experter jobbar efter börjar med att tillsammans med ledningen kartlägga vad som är skyddsvärt, varför det är skyddsvärt och hur mycket verksamheten är beredd att lägga i tid och pengar på IT- och informationssäkerhet. Det resulterar i en informationssäkerhetspolicy, som sedan leder till i en rad olika åtgärder.

- Efterlevandet är otroligt viktigt för oss och därför är vi mycket noga med hur vi jobbar både med de tekniska delarna och människors beteende, berättar Ulf Andersson.

En väl rustad verksamhet minimerar tiden för stopp och kan snabbt komma tillbaka i full drift. Ulf rekommenderar alla som har strategierna på plats att göra regelrätta övningar för att provköra hur maskiner och människor fungerar i skarpt läge.

- De stora vinsterna för en verksamhet är att snabbt komma tillbaka i full drift efter problem i systemen eller en cyberattack. Den som har en certifierad verksamhet minimerar riskerna och kan upprätthålla samhällsviktig verksamhet, kundleveranser och försäljning.