Fiberbesiktning med fingertoppskänsla

Att vara oberoende besiktningsman innebär att opartiskt granska en beställning och säkerställa att den är kontraktsenligt utförd. Ett uppdrag som kräver både sakkunskap och människokännedom. Och för att bli riktigt bra, ett intresse för att teorin fungerar i praktiken.

- Det är ju inte alltid resultatet av en granskning gör alla nöjda och det gäller att vara både tydlig och lyhörd, säger Ralf Melchert, som besiktat fibernät i snart 10 år.

Ytterst handlar det om att beställaren ska få ett fibernät som förhoppningsvis fungerar väl under den förväntade tekniska livslängden efter att garantitiden löpt ut. Ralf Melchert och hans besiktningskollegor i Rejlers drar nytta av att det finns besiktningsmän inom fler teknikområden i företaget att rådgöra med om det kontraktsenliga utförandet ska bedömas enligt AB/ABT.

- En del av besiktningen handlar naturligtvis om inläsning på det specifika uppdraget, men sedan handlar det om att kontrollera installationerna på plats och hur förutsättningarna är i verkligheten, säger Ralf.

Det räcker inte att vara inläst på de allmänna bestämmelserna i AB och ABT. Varje fibernät har sina förutsättningar och kräver grundliga förberedelser innan det är dags att åka ut till själva platsen. På Rejlers är besiktningsmännen inom fiber noga med att återföra kunskap och erfarenheter från olika besiktningar i hela landet.

- Vårt mål är att en Rejlersbesiktning ska vara en kvalitetsstämpel på det kontraktsenliga utförandet av entreprenaden som kunden är nöjd med, även om vi inte alltid kommer fram till det resultat någon av parterna helst vill höra.

Och kunderna är nöjda. Fibernätet breder ut sig över landet och skapar samhällsnytta och förutsättningar för människor att verka i minsta by och i teknikintensiva och tätbefolkade stadsdelar

AB - Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader.
ABT - Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten