Nya insikter om säker arbetsmiljö med hjälp av arbetsplatsträffar

Säker arbetsmiljö handlar både om säker utrustning och säkert beteende. Två timmars genomgång och diskussion med exempel från den egna fabriken fick medarbetarna på Imerys fabrik i Husum att se riskerna i den egna verksamheten med nya ögon.

- Det är lätt att bli hemmablind. Den genomgång Lars Nordmar från Rejlers gjorde på våra arbetsplatsträffar var en riktigt ögonöppnare, säger Mikael Selin, tillförordnad platschef och produktionschef för Imerys Minerals fabrik i Husum.

I Husum tillverkar Imerys Mineral fyllnads- och bestrykningsmaterial till pappersindustrin. Själva produktionsprocessen innebär att bränd kalksten förädlas till PCC, utfälld kalk. En miljö där en vattendroppe på fel plats kan ställa till med stor skada och säkerhetstänket också är stort. Så stort att man anställt en person på heltid som arbetar med säkerhet och CE-märkning i fabriken. Målet har varit att gå från bra till ännu bättre säkerhet. Genom att anställa har man höjt nivån ytterligare. Rejlers har funnits med i arbetet som externt stöd och bollplank och då föddes idén med ta upp arbetsmiljösäkerhet på en arbetsplatsträff. Det visade sig vara en fullträff.

- När någon som har kunskap kommer in utifrån och visar exempel från vår egen verksamhet får det en helt annan effekt än egna genomgångar, tycker Mikael Selin.

Lars Nordmar, konsult på Rejlers, håller med. Han betonar hur viktigt det är att skapa positiva känslor runt säkerhetsarbetet. Pekpinnar leder ingen vart när man vill förändra beteenden menar han. Det koncept Rejlers tagit fram för att utveckla säkra och trygga arbetsmiljöer är uppdelad i tre steg. Första steget handlar om ledningens ansvar, andra om nulägesanalys och riskbedömning och tredje steget om detaljutredningar och utförande av åtgärder.

- Den typ av träffar vi haft med alla anställda på Imerys är ett jättebra komplement till de tekniska åtgärder som vi normalt utför, säger Lars Nordmar.