Rejlers Norge vann avtal med norska transportministeriet

Regeringen ska stärka järnvägens roll i transportsystemet. I järnvägsreformen tas hänsyn till att staten måste äga infrastruktur och tågfordon, ansvara för drift, underhåll och utveckling av järnvägsnätet, samt planera och koordinera tågsträckor.

Det är med stor glädje vi meddelar att Rejlers Norge har vunnit ramavtal för rådgivning inom järnvägssektorn i samband med järnvägsreformen för Samferdselsdepartementet (norska transportministeriet).

- Genom detta avtal visar Rejlers att vi representerar det bästa av fackkompetens och erfarenhet inom järnväg i landet. Vi är stolta, glada och inte minst ödmjuka för att få en så viktig roll i framtiden för att säkerställa goda och effektiva produkter för kunder av järnvägstransport i framtiden, säger Rejlers divisionschef Nils-Petter Aspestrand.

- Jag tror att vår styrka är god kunskap om aktörerna och sektorn som helhet, och vi har arbetat med att förbättra och utveckla spårgående transport över lång tid. Våra medarbetare representerar en bra blandning av formell utbildning och lång erfarenhet av praktisk drift och genomförande. Samferdselsdepartementet (norska transportministeriet) kommer att få god hjälp av vårt team så att arbetet med att reformera den norska järnvägen lyckas, fortsätter Aspestrand.

Ramavtalet är på fyra år med option på två år och gäller rådgivning inom järnvägssektorn i samband med järnvägsreformen bland annat inom följande områden:

  • Säkerhet och beredskap.
  • Försäljnings- och biljettlösningar, inklusive utmaningar i samband med tullsamarbete/inkomstfördelning och tekniska lösningar.
  • Utveckling och förvaltning av järnvägsinfrastruktur, inklusive planeringsprocesser.
  • Hela värdekedjan för rullande materiel (inklusive turnering och underhåll).
  • Styrnings- och finansieringsmodeller inom järnvägssektorn.
  • Utformning av avtal och incitamentssystem mellan aktörerna inom transportsektorn.
  • Bistå i utformningen av ramverket och centrala produktionsfaktorer för konkurrensinförandet av statligt köpt persontrafik på järnväg.
  • Bistå i utformningen av upphandlingsstrategi för kommande upphandlingar, inklusive målen i trafikupphandlingarna, utformning av vilken tågtrafik som ska ingå i trafikpaketen och tidsplan för offentliggörandet av trafikpaketen.
  • Bistå i utformningen av förfrågningsunderlag, utvärdering och eventuellt bistå i förhandlingar.