Rejlers ger Stallmästarholmen nytt ljus

Stallmästarholmen är en del av Bellevueparken som ingår i Nationalstadsparken och den unika historiska landskapsparken kring Brunnsviken. Här har Rejlers arbetat de senaste åren med att planera för en ny belysning av parkens stigar och stråk.

Idag används parkens stigar till bland annat träning och promenader. Den äldre belysning som funnits har inte gett tillräckligt bra ljus för att skapa en bra tillgänglighet kvällstid och skapa trygghet.

– Vi har valt en belysning som ger bra ljus för den som besöker parken utan att man för den skull spiller för mycket ljus uppåt och ut mot vattnet, berättar Anita Rosberg som är ingenjör på Rejlers.  Det har varit viktigt att bevara de siktlinjer som låg till grund för parkens grundande på 1700-talet.

Det har varit många intressenter som ska ha åsikter kring projektet, som tidsmässigt fått anpassas till Trafikverkets arbeten med Norra Länken. Strikta regler omgärdar också området eftersom det är en del av Nationalstadsparken.

I Rejlers uppdrag har ingått planering och projektering av belysningen i parken. Det har omfattat stråk på cirka 3 kilometer. Rejlers arbetar även vidare med liknande projekt i området. Uppdraget har utförts på uppdrag av Trafikkontoret i Stockholms stad i samarbete med Norrmalms stadsdelsnämnd.


Foto: Lennart Johansson