Rejlers har intagit en central position

Rejlers har tagit plats på 100-bästalistan över Norges mest attraktiva arbetsgivare. I samband med detta har Universum intervjuat Maren Bjørnbakk från division Elkraft och Energi som får representera en av våra nya medarbetare 2015.

Intervjun har skrivits av Hans Petter Stub och återges i sin helhet nedan:

Digitaliseringen i samhället fortsätter oförtrutet, och snart är det elnätets tur. I detta arbete har Rejlers intagit en central position.

– Före den 1 januari 2019 ska alla elkunder i Norge ha fått nya elmätare. De nya mätarna övervakar och rapporterar elförbrukningen automatiskt till kundens elnätsföretag. Detta kallas AMS, avancerade mätnings- och styrsystem.

– De nya smarta elmätarna kan göra betydligt större nytta än att bara automatiska avläsningar. Å andra sidan gör den automatiska mätaravläsningen stor nytta i själv. Kunden får kontinuerlig information om elförbrukningen timme för timme. Med den informationen kan kunden styra sin elförbrukning på ett mer flexibelt, effektivt och miljömässigt sätt.

Rejlers satsar stort inom området, där man bland annat förvärvat av det norska IT-företaget Embriq. De nya smarta mätarna genererar stora mängder data. Rejlers besitter unik kompetens genom sin mix av olika teknikområden. Rejlers Embriq har arbetat med hantering av data från smarta elmätare sedan 2008. Rejlers har stor kompetens inom kraftförsörjning, från produktion till distribution och nätkundernas elförbrukning. Rejlers menar att det är den samlade kompetensen som måste till för att realisera alla de möjligheter som AMS erbjuder.

Att planera och projektera fastigheter

Maren som har en master i energi och miljö från NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) med specialisering i elektriska anläggningar, arbetar dagligen med att projektera elinstallationer i fastigheter.

– Under de nio månader som jag jobbat i Rejlers har jag lärt mig väldigt mycket. Jag har gjort många beräkningar av elektriska anläggningar, där jag bland annat dimensionerar de kablar som ska till för att överföra den ström som behövs. Det är också viktigt att välja de skydd som behövs för att skydda människor, husdjur och byggnader mot de skador som kan uppstå.

En stor del av arbetet består i att upprätta ritningar för alla elanläggningar som ska ingå i fastigheten.

– Vi ritar i såväl 2D som i 3D. 3D-programmen ett mycket bra verktyg, som gör samordningen med andra tekniska system som ska in i byggnaden mycket mer precis och effektiv. Belysningsberäkningar görs också i program som visualiserar rum och byggnad i 3D. Det är då möjligt att se hur ljuset från olika ljuspunkter fördelar sig i rummet.

Varför Rejlers?

Och varför just Rejlers – vad är det gör att du trivs så bra?

– Det var företagets värderingar som verkligen öppnade mina ögon för Rejlers. Jag kände att jag kunde identifiera mig med dem, och de var viktiga för mig. Då jag började jobba visade det sig att var mer än bara ord. Vi är personliga, pålitliga, hälsosamma och framgångsrika.

– Det driv som Rejlers har, och som speciellt har visat sig i innovation och spännande projekt, till exempel AMS, tycker jag är jättebra. Innan jag började jobba tänkte jag ofta att, ”Det här har jag lust att vara med på”. Jag tycker om att arbeta för ett företag som har driv och ambitioner.

– Jag trivs bra i Rejlers. Och vi har en jättebra arbetsmiljö här. Speciellt givande är de utvecklande diskussioner som vi har med jämna mellanrum. Då lär jag mig mycket och jag tycker om engagemanget från mina kollegor.

 

Foto: Line Slotnæs
Text: Hans Petter Stub