Rejlers köper Embriq

Rejlers har per den 21 oktober 2015 ingått avtal att förvärva 88,52 procent av aktierna i det norska IT-företaget Embriq AS inklusive dotterföretag från Hafslund koncernen. Den fasta köpeskillingen uppgår till 78 MNOK, förvärvet betalas kontant och överlåtelse sker i samband med avtalets ingående.

Med köpet etablerar Rejlers sig som det främsta teknikkonsultföretaget i Norden med fullskaliga IT-tjänster inom effektivisering av infrastruktur och energi.

Genom förvärvet blir Rejlers närmare 2 000 medarbetare som kan erbjuda ett allt större utbud av specialiserade tjänster och totalt projektansvar. Det förvärvade företaget beräknas ge en omsättning på 60 MNOK under kvarvarande del av 2015 samt 240 MNOK i omsättning under en 12 månadsperiod.

Embriq har i dag 120 medarbetare i Norge och i Sverige. I och med övertagandet kommer Rejlers Norge att få en årlig omsättning på 550 MNOK med närmare 400 medarbetare. Embriq levererar IT-driftstjänster till kunder i hela Norden och har i dag Norges främsta kompetens inom utveckling och leverans av nästa generations smarta elnät, Smart Grid. Dessutom är Embriq ledande inom energimättjänster i Norge där Rejlers redan är starka i Sverige och i Finland. Tillsammans får vi en nordisk plattform inom detta område.

Digitalisering av fysisk infrastruktur

- Rejlers har som vision att vara det smartaste teknikkonsultföretaget i Norden. All fysisk infrastruktur i samhället håller på att digitaliseras, och därmed kan den utnyttjas bättre. Rejlers är redan ett av Nordens ledande konsultföretag inom sina områden. Nu får vi dessutom tillgång till Norges bästa och största IT-miljö för energisektorn. Det ger Rejlers möjlighet till internationell rådgivning i helt ny skala.  Övertagandet av Embriq är ett viktigt led i att fortsätta bygga upp vår kompetens som ledande aktör inom elkraft, infrastruktur, energi och IT, säger Morten Thorkildsen, vd för Rejlers Norge.

Hafslund är nöjda med att Rejlers för Embriq framåt

- Det är viktigt för Hafslund att ha en konkurrenskraftig leverantörsmarknad och vi är mycket nöjda med att Rejlers fortsätter driva Embriq som en avancerad leverantör till en energibransch i förändring, säger Finn Bjørn Ruyter, koncernchef för Hafslund ASA. Vi har varit ägare i många år och är glada för att Embriq i dag är ett högkompetent företag som med sina konkurrenskraftiga lösningar lyckas väl på marknaden. Vi ser fram emot fortsatt samarbete med Embriq som leverantör under de kommande åren. Det känns riktigt att nu lämna över stafettpinnen till Rejlers, som har det som krävs för att Embriq ska fortsätta utvecklas i ett nordiskt och europeiskt perspektiv, säger Ruyter.

Utnyttja stora datamängder för att skapa nya värden för kunderna och samhället

- Marknaden för automatisk mätaravläsning är under utrullning och utvecklas snabbt. Innan 2019 kommer alla bostäder i Norge att ha tvåvägskommunikation med nätet och kommunicera energiförbrukning varje timme. Embriq är redan dominerande inom det här området i Norge, och Rejlers är redan starka i Sverige och Finland. Tillsammans får vi en nordisk plattform som är helt unik. Vårt fokus kommer att ligga på att utnyttja de stora datamängderna för att skapa nya värden för kunderna och samhället. Vi skapar en unik, tvärvetenskaplig miljö som förstår elkraft, energi, och IKT, fortsätter Thorkildsen. Och vi är säkra på att den här samlade kompetensen kommer att bidra till att skapa en ny exportnäring.

Stärkt kompetens

- Hafslund har varit ett bra stöd under många år, säger Thomas Pettersen, vd på Embriq. Nu är vi mycket stolta över att en traditionsrik och kompentent industrikoncern som Rejlers tar över. Vår kompetens förstärks som leverantör av branschspecifika IT-tjänster inom den pågående digitaliseringen av fysisk infrastruktur.  Det ger stora mervärden vid vidareutvecklingen av våra tjänster och också spännande möjligheter för våra anställda och kunder, avslutar Pettersen.

 

Foto överst: Från vänster Thomas Pettersen VD Embriq, Peter Rejler koncernchef Rejlers, Heidi Ulmo CFO Hafslund och ordförande i Embriq, Finn Bjørn Ruyter Hafslund och Morten Thorkildsen VD Rejlers Norge.