Rejlers säkrar ny teknik hos Fortum

Ett nytt sätt att kontrollera våra elnät testas just nu av Fortum. Väl i hamn öppnar tekniken för nya sätt att övervaka och styra våra ställverk runt om i landet. Rejlers finns med i projektet för att hjälpa Fortum att testa den nya teknologin.

Utrustningen i dagens ställverk har sett likadan ut i flera decennier. Den nya utrusningen, SASensor från företaget Locamation, kommer att testas i ett virtuellt laboratorium i Holland under hösten och sedan på plats i ett ställverk i Sverige under våren 2014.

- Det här är ett spännande och tekniktungt projekt. Det är roligt att vi har fått förtroendet att få vara med och bidra med vår kompetens i Fortums satsning som kan komma att ha stor påverkan på framtidens elnät, säger Stefan Smeland på Rejlers. 

- Detta är en plattform för framtiden och ett teknikskifte. Jag tycker det är mycket spännande och det känns bra att vi på Fortum är med och leder utvecklingen på elnätsområdet, säger Bengt Almgren på Fortum.

David Ålander från Rejlers kommer vara med i projektet som biträdande projektledare och provledare åt Fortum.

Fakta: 

Genom att införa ett centralt styrsystem med givare runt om som kommunicerar via optisk fiber förenklas och förbättras hanteringen av information i ett ställverk. Locamation heter företaget som levererar utrustning, öppen plattform och mjukvara till Fortum. En del av mjukvaran kommer från det Göteborgsbaserade företaget Protrol.