Rejlers satsar på Smarta elnät och Big data

Digitalisering av fysisk infrastruktur är en pågående megatrend. Smarta elnät rullas nu ut i stor skala. Rejlers är ett nordiskt företag som ligger i framkant inom dessa områden och framträder på SvD Energy Summit idag. Digitaliseringen bidrar till att energiproduktion och användande blir mer effektiva och därmed hållbara.

- Med smarta elnät kan du hantera ett elnät digitalt, styra och spara resurser. Det möjliggör lokal mikroproduktion och distribution av el och ger användarflexibilitet, säger Thomas Pettersen, vd Rejlers Embriq.

- Med hjälp av ny teknik som används på rätt sätt kommer vi att kunna konsumera mer samtidigt som vi förbrukar mindre. Det gör att vi ökar förutsättningarna att uppnå klimatmålen som beslutades i Paris, säger Jenny Edfast, affärsområdeschef Energy Rejlers Sverige.

Både Thomas Pettersen och Jenny Edfast framträder på Energy Summit i Stockholm idag 13 september, tillsammans med bland andra energiminister Ibrahim Baylan.

Big data - Vad gör vi med kunskapen?

- Här finns det stora möjligheter för oss. Kunskapen från Big data används för att bland annat energieffektivisera. Du kan drifta, styra och optimera på dessa mätvärden. Du kan också kommunicera till användare hur deras förbrukning ser ut, säger Thomas Pettersen.

- Vi blir allt bättre på att använda data till att planera, följa upp och optimera användandet. Exempelvis hur vi kan investera mer precist i byggandet av nät. Vi blir inte beroende av teoretiska modeller utan kan basera beslut på precis mätning, förklarar Jenny Edfast.

- Internet of Things (IoT) utvecklas hela tiden och ger nya möjligheter. Smart metering anses vara ett av de områden där IoT kommit längst, berättar Thomas Pettersen.

Digitalisering av energisektorn ska vara ett expertområde för Rejlers, menar Thomas och Jenny.

Tjänstehubb

Alla mätvärden sparas i en El-hubb. Olika för Sverige, Norge och andra länder. Det är ett EU-direktiv som tvingar fram detta. I Sverige drivs den av Svenska Kraftnät. El-hubben möjliggör en nordisk slutkundsmarknad. Norge har gått före i införandet av en el-hubb.

- Vi tar fram ett system som har ”pattern recognition”, mönsterigenkänning. Med hjälp av algoritmer kan vi hitta ett visst fel, identifiera konsumtionsmönster, vara proaktiva när det gäller underhåll, strömstyrning och effektkontroll, berättar Jenny. Det kan jämföras med ansiktsigenkänning vid passkontroller, där ett visst mönster kan hittas bland miljoner andra.