Rejlers utreder Norges äldsta elektrifierade järnvägssträckning

Norges äldsta elektrifierade järnväg, Tinnosbanen, ska nu utredas. Arbetet ska leda till ett antal alternativa förslag på hur järnvägssträckan ska kunna tas i bruk igen. Uppdraget har gått till Railconsult som blev en del av Rejlers under hösten.

Tinnosbanen ligger i Telemark som är ett område med mycket skogar, berg och traditionell bebyggelse. Banan byggdes ursprungligen för den norska etableringen i Rjukan. Tinnosbanen och miljön kring den är unik och därför är den föreslagen till att få vara med på Unescos världsarvslista.

 

Tinnosbanen byggdes 1907 och elektrifierades 1911. Sedan 1991 är den inte längre i bruk. Nu drar utredningen igång kring vilka möjligheter som finns att använda Tinnosbanen inom turistnäringen i framtiden. I arbetet ingår att undersöka frågor som rör bland annat drift, mark och material. Baserat på ekonomiska utvärderingar ska sedan några alternativa framtidsscenarier presenteras för det norska Jernbaneverket.

 

Parallellt med detta uppdrag kommer även en förvaltningsplan att upprättas för Tinnosbanen. Förvaltningsplanen ska undersöka status för alla tekniska anläggningar och byggnader som finns längs banan. Förvaltningsplanen blir ett bra underlag för att kunna underhålla och bevara dem i framtiden. Båda uppdragen ska vara färdiga och presenteras till årsskiftet. Railconsult har tidigare gjort ett flertal liknande uppdrag.

 

Bilden: Station Notodden.