Så minimeras riskerna när fler enheter blir uppkopplade

Industri 4.0 och risker med att fler och fler enheter och maskiner kopplas upp mot internet är temat för Nicklas Keijsers föreläsning på Automation Summit i Göteborg i 4 oktober. Den 5 och 6 oktober föreläser han på Scanautomatic & ProcessTeknik men med en mer praktisk inriktning på styrsystem och risker.

I vår mer uppkopplade och tekniktäta värld ökar hoten mot industriella processer och en samordnad hackerattack kan snabbt sätta hela länder ur spel.

- Det blir allt vanligare att länder har en strategi för digitala anfall. Många vitala system som får samhället att fungera har blivit måltavlor både för kriminella ligor och stater, säger Nicklas Keijser, automation- och systemingenjör på Rejlers.

Fördelarna med digitaliseringen, industri 4.0, och att kunna fjärrstyra sina anläggningar är många, men den som är omedveten om nackdelarna tar stora risker. Första steget mot säkrare anläggningar är att bli medveten om problemen. Ett exempel är kemikaliesammansättningar i ett vattenverk som kan gå från renande till giftiga. Samma sak gäller avloppsreningsverk. I de sammanhangen framstår brist på vatten eller stopp i avloppet som ett mindre problem.

- De som vill göra skada letar hela tiden efter svagheter i systemen och jag kommer att demonstrera live hur det kan gå till. Ett första råd är att byta lösenord vid en systemleverans, tipsar Nicklas Keijser.