Den nya superfabriken i Piteå

Just nu växer en av världens mest moderna husfabriker fram i Piteå.

Den nära 270 meter långa och smarta monteringslinjen innehåller 48 stationer, där varje andonstolpe är laddad med intelligent teknik utvecklad av Rejlers passionerade ingenjörer.

I anläggningen där 1600 lägenhetsbildandevolymer ska produceras varje år, kan man bland annat få en digital bild av husets ritningar med hjälp av de andonstolpar som Rejlers utvecklat. Möjlighet finns också att snabbt identifiera flaskhalsar i produktionen, något som bidrar till att mycket tid kan sparas in vid produktionsarbetet.

Vidare så upplever man att efterfrågan på flerbostadshus är stor. Inte minst grundidén om att använda trä som stomme vid byggen, något som förklarar uppdragsgivaren och fastighetsägarna, Lindbäcks genomslag på marknaden. Lindbäcks investerar nästan en halv miljard kronor i den nya anläggningen i Piteå. En anläggning som också självklart genomsyras av ett miljötänk. 

- Det är otroligt kul att arbeta med en kund som har så tydligt framtidsfokus. Med bilindustrin som inspiration har vi skapat något helt unikt för dem, berättar Eddie Ljungwe, projektledare vid Rejlers.

Lindbäcks affärsidé handlar om industriellt producerade flerbostadshus inomhus; hus som snabbt kan monteras på plats. Hur själva monteringslinjen är konstruerad och kan hantera data är central, vilket också underlättar de olika momenten för personalen under hela byggtiden, vilket har en avgörande betydelse för hur snabbt bostäderna kan byggas. Vid Rejlers totalåtagande av projektet, så har enkelt underhåll och nära till underleverantörer haft en stor betydelse. 

- Att underleverantörerna finns i och runt Piteå är självklart. Transporter har stor betydelse för klimatpåverkan, säger Kim Salsbring, gruppchef vid Rejlers.

I uppdraget arbetar totalt 16 stycken ingenjörer från Rejlers. Ett tjugotal underleverantörer är också involverade i uppdraget som är värt cirka 30 miljoner kronor. Resultatet, den nya superfabriken, invigs den 19 december. En rejäl julklapp som skapar 150 nya jobb i Piteå och tredubblar Lindbäcks produktionskapacitet.