Ny metod för stamnätsprojektering gör information och byggnation säkrare och billigare

Det har gått fort för den nya stamnätsgruppen på Rejlers. I september påbörjade de sitt arbete med att ta fram, ett för branschen, helt nytt verktyg för projektering. Ett knappt halvår senare är redan de första prestigefyllda uppdragen ett faktum.

Claes Böös, gruppchef för ingenjörerna bakom det nya verktyget, är entusiastisk över vad den kunniga gruppen tagit fram tillsammans. Det nya verktyget hanterar olika metadata och är så konstruerat att det visar hur kraftledningsstolpar och området runt den framtida elledningen kommer att se ut. Dessutom kan projekteringen med en knapptryckning anpassas efter olika målgruppers behov av visuell presentation.

De entreprenörer som slutligen bygger kraftledningen får både den typ av ritningar de är vana att jobba med och visuell information i 3D-modellen. Betongvolymer, armeringsvikter, stålvikter och schaktvolymer är också exempel på vad verktyget innehåller. Inköpare kan enkelt räkna på materialet som behövs för en projekterad lösning. Resultatet är en projektering som blir snabbare, billigare och håller högre kvalitet än mer traditionella metoder.

Det är mycket som ska vägas ihop för att uppfylla alla krav och önskemål som ställs på kraftledningar. Inte minst när det handlar om stamnätet. Befintlig infrastruktur, markägare, fastighetsägare, bebyggelse och naturligtvis historiska intressen och naturvärden är några exempel på information som Rejlers nya verktyg kan hantera och visa i 3D.

- Vi tar kundens miljökonsekvensanalys och säkerhetskrav rakt in i vårt verktyg och lägger till vårt tekniska kunnande. Resultatet blir en oerhört effektiv och pedagogisk projektering, förklarar Claes Böös.

Första kunden att använda det nya verktyget är affärsverket Svenska kraftnät som äger det samhällsviktiga stamnätet i Sverige. Fler kunder i branschen har redan visat intresse. En extra bonus med Rejlers verktyg är att kommunikatörer och de som jobbar med miljökonsekvenser eller tillstånd kan visa bilder för berörda grupper på hur byggnationen kommer att se ut i verkligheten. Framförallt blir det inga missförstånd mellan de som ska bygga och övriga intressenter. På vägen till första spadtaget går det att på ett modernt och effektivt sätt få en uppfattning om vad olika val innebär. Claes lyfter också fram att det nya verktyget minimerar fel som den mänskliga faktorn ibland kan orsaka.

Framgångarna har inte låtit vänta på sig. Den nya gruppen har redan vunnit två upphandlingar där verktyget används. Det ena i Barsebäck och det andra i Snösätra-Ekudden mitt i Stockholm.

- Det har varit fantastiskt kul att få utveckla det här verktyget och göra något för branschen helt nytt, avslutar Claes.