Joni Kujala

Joni Kujala är en riktig nordbo i ordets rätta bemärkelse. Född i Finland, bosatt i Sverige, jobbat i Norge de senaste sju åren och är nu tillbaka i Sverige. En bra mix som tagit honom långt i livet.

Under nio år arbetade Joni på den övervakningscentral i Sundsvall som övervakar TeliaSoneras mobilnät och dess tjänster i Sverige. Han provade på rollerna som övervakningsingenjör, driftledare och projektledare. En bra skola som tog honom till Norge 2009. Då fick han frågan om han ville vara med och bygga upp ett liknande projekt på Rejlers i Norge åt norska Nødnett.

– Jag åkte till Norge på anställningsintervju och hade blivit rejält uppskrämd innan. Jag skulle grillas ordentligt. Rejlers kund var Nokia Siemens Networks och det visade sig att killen som skulle intervjua mig i Norge var finländare. Vi började prata finska på en gång och en kvart senare var det klart, skrattar Joni.

Det blev en spännande och utmanande resa samtidigt som Joni fick vara med och bygga upp Rejlers verksamhet i Norge. När Rejlers tog över konsult- och serviceverksamhet för mobiltelefoni av TeliaSonera i Norge i maj 2012 blev Joni ansvarig för den nya avdelningen och integrationen av de 38 personer som följde med.

Men så på hösten 2016 går flytten tillbaka till Sverige. När Joni nu slutar sitt uppdrag för Telekom Norge kan han nöjt konstatera att divisionen Telecom vuxit till närmare 100 medarbetare och utgör därmed den största verksamheten i Rejlers Norge.

Joni fortsätter sin bana i Rejlers och som medlem i ledningsgruppen och affärsutvecklare för ICT/Telekom i Rejlers Sverige ska han nu ta fram affärsmodeller och uppslag för att hitta nya kunder och samtidigt stärka Rejlers position inom telekomområdet.

Joni har i sina tidigare roller alltid jobbat med ett tydligt fokus på att få medarbetarna att trivas och stanna inom Rejlers. När vi pratar om vad som gör att han själv trivs kommer han in på frågor om kultur.

– Det handlar om frihet under ansvar och flexibilitet. Det kommer inga pekpinnar uppifrån. Gör man ett bra jobb så får man köra och prova sig fram. Det gillar jag.