Extern riskinventering förstärker Ovakos arbetsmiljöarbete

Att hitta den tid som krävs för att göra en gedigen genomgång av risker i den egna arbetsmiljön kan vara svårt. Samtidigt är det ett arbete som inte får blir eftersatt. På Ovakos anläggning i Hofors blev lösningen att ta hjälp av Rejlers.

En riskinventering handlar om att se efter att lagar och föreskrifter följs, men också att titta på hur jobbet utförs och vad medarbetarna själva ser som säkerhetsrisker. Johan Hylén, uppdragsledare på Rejlers, har följt verksamheten på Ovako på nära håll under några månader. Han har intervjuat personal, kontrollerat fysiska skydd och gått igenom befintliga rutiner.

- Att lära sig verksamheten, förstå produktionen och analysera hur medarbetarna jobbar innebär förstås att jag är på plats i fabriken. Varje arbetsplats har sina förutsättningar och det är viktigt prata med folk för att kunna föreslå lösningar som verkligen fungerar, säger Johan Hylén.

Enligt Johan är det inga konstigheter det handlar om. Däremot är det lätt att bli hemmablind och därför är ofta en extern part att föredra vid en riksinventering.

- Vi som jobbar med den här typen av uppdrag har också bra erfarenheter från mekanisk konstruktion, pedagogiskt arbete och rutinförändringar som leder till säkrare arbetsmiljö, säger Johan.

Riskinventeringen vid Ovako resulterade i ett antal åtgärder som exempelvis nödduschar på arbetsplan där gjutningen pågår. Det är något som numera är ett lagkrav och kommer på plats tillsammans med ett antal andra säkerhetshöjande aktiviteter som Rejlers identifierat. Jobbet projektleds av Rejlers med hjälp av Ovakos egen personal. Det var också goda erfarenheter av tidigare samarbeten som gjorde att Ovako valde Rejlers.

- När vi är inne i sådana här uppdrag pratar vi alltid med personalen som gör jobbet. Det bygger tillit och förtroende och ger oss bra insikter i de risker och de förändringar som behövs för att förbättra arbetsmiljön, säger Per-Olov Olsson, mekanikchef på Rejlers.

Ytterst har alla samma mål: att ingen ska komma till skada på jobbet.