Rejlers bidrar med solenergi till Pole of Hope

I dag, den 1 december 2016, ger sig Aron Anderson ut på sitt livs kallaste och farligaste äventyr – att som förste rullstolsburne person skida till Sydpolen. 640 km genom Antarktis isande landskap väntar. Rejlers bidrar med en solenergilösning som ska ladda batterierna för att hålla Aron varm. Följ Arons äventyr till Sydpolen och stötta Barncancerfonden på http://poleofhope.com.

I december kommer Aron att staka sig fram i en sitski ända till Sydpolen. Med start vid kontinentkanten av Antarktis är det en iskall utmaning i en medeltemperatur på runt -30 °C. Genom Pole of Hope vill Aron inspirera och motivera andra att sträva efter sina egna mål – hur svåra de än må vara. Som en extra morot har Aron även satt upp ett rekordhögt insamlingsmål – han vill att Pole of Hope ska samla in 6,4 miljoner kronor till Barncancerfonden.

Rejlers bidrar med solenergi

Rejlers fick i uppdrag att ta fram en solcellslösning till Arons äventyr. Kravet var att energilösningen ska klara de tuffa väderförhållandena på Sydpolen, där solen lyser dygnet runt såhär års och temperaturen ligger i snitt på -30 °C men kan gå ner till -40 °C.

- Rejlers har i samarbete med Nyedal Solenergi levererat en tålig och kraftfull solcellsteknik som dels laddar värmestrumpor för att undvika förfrysningsskador på fötterna, där Aron har begränsad känsel och cirkulation, dels laddar satellittelefon, GPS-klocka och mindre apparater via USB. Den stora utmaningen när vi tog fram lösningen var att få upp effekten och samtidigt hålla nere vikten, Rejlers levererade sex solpaneler som totalt ger 90 Watt vid full effekt. säger Per Hederstedt, solcellskonsult på Rejlers.

- Tanken är att solcellerna, genom en ladd-regulator som håller rätt ström/spänning-förhållande, laddar upp de batterier som levererats av ZipCan i samarbete med Box of ENERGY. Dessa expeditioner är extremt viktkänsliga så vi har även levererat en komplett backpack-solcell med inbyggd regulator. Vi fick precis ett meddelande från Antarktis om att Aron tyvärr blev tvungen att välja bort det kraftfullare alternativet för att hålla nere den totala vikten, avslutar Per Hederstedt.

Toppbilder: Bilder från arbetet med solcellslösningen och Arons sitski.