Snabbutbildning av fiberprojektörer löser flaskhalsar i bredbandsutbyggnaden

Teknikintresse och lite kunskap om CAD är det enda som krävs för att på två veckor bli fullfjädrad fiberprojektör. Behovet är stort och utbildningens upplägg gör att det blir enkelt även för mindre företag att snabbt lära sig att göra projektering i egen regi.

- Vi har sett det här behovet länge och i början av förra året genomförde vi de första utbildningarna som var fyra veckor långa, berättar Jerker Ardnor, utbildningsansvarig på Rejlers.

Målet, att alla hushåll i Sverige ska ha bredband med en hastighet på minst 100 Mb/s senast 2020, innebär att många står i kö för att börja gräva och bygga ut fibernätet. Nu komprimerar Rejlers utbildningen ytterligare för att kunna nå fler som har behov av utbildningen, men som har svårt att sätta av en hel månad för kompetensutveckling.

- Det finns många exempel där brist på kunskap gör projekten både försenade och dyrare än planerat. Vi möter marknadens behov och utbildar nu självständiga och självgående fiberprojektörer på bara två veckor, med två kompletterande CAD-dagar innan ifall man saknar den förkunskapen, säger Jerker Ardnor.

Rejlers upplägg innebär att eleverna parallellt med föreläsningar och seminarier får jobba praktiskt med en projektering. Det handlar om att designa och ta fram bygghandlingar för alla typer av nät både i tätorter och på landsbygden. Jerker Ardnor är mer än nöjd med responsen.

- Vi har haft mycket goda resultat hittills. I de utvärderingar som vi har gjort har vi fått betyget 4,9 av 5 möjliga på genomförda utbildningar.

Mer information om utbildningen och anmälan finner du till höger.