Mixad ledningsgrupp ger fler idéer och bättre beslutsunderlag

När affärschefen Lennart Karlsson samlar den 15 personer starka ledningsgruppen inom ICT/Telekom är en tredjedel kvinnor. Det är en exakt spegling av hur det ser ut inom hela affärsområdet. En blandning ledningen jobbar aktivt för att underhålla och vidareutveckla.

- Allt handlar om kompetensbredd och förmåga i kombination med att det finns en kritisk massa. Att bara slänga in en man eller kvinna i en i övrigt enkönad grupp gör inte jobbet, säger affärsutvecklaren Katarina Zetterberg.

Fortfarande, år 2017, väljer kvinnor i lägre grad än män att utbilda sig till ingenjörer. Inom just telekombranschen finns det rent generellt fler kvinnor, men det är ingen slump att andelen kvinnor är hög inom ICT/Telekom på Rejlers. Gruppchefen Jan Djupfeldt gjorde ett medvetet val när han 2008 började rekrytera flera kvinnor samtidigt för att få effekt.

- Det fungerade. De kvinnor som började då trivdes och tipsade andra. I dag är hälften kvinnor av totalt 40 personer i gruppen på Stockholmskontoret, berättar Jan Djupfeldt.

Alla i ledningsgruppen är överens om att balans mellan kön, ålder och ursprung i en grupp skapar dynamik och ökad kreativitet. Affärschefen Lennart Karlsson är helt klar över att beslutsunderlaget blir bättre när både kvinnor och män med olika bakgrund och erfarenhet är aktiva i diskussionerna.

Att telekombranschen i sig ligger långt framme visar även kundernas inställning. Ett färskt exempel är en avtalsförhandling där förhandlingsteamet från Rejlers bestod av fyra kvinnor. Det väckte naturligtvis inga kommentarer.

- För oss är det självklart att göra medvetna val kring kompetens, förmåga och personlighet när vi rekryterar till våra grupper. Det ger resultat, säger gruppchefen Maria Åhlberg.

I grunden handlar det om att få både killar och tjejer intresserade av teknik redan i grundskolan och då spelar det stor roll att det finns goda exempel att berätta om. Rejlers har en medveten rekryteringsstrategi för att öka mixen i alla led. Något som visat sig framgångsrikt. Affärsområdet ICT/Telekom på Rejlers är kort och gott ett bra exempel.

Fakta om affärsområdet ICT/Telekom:

Största teknikkonsulten i Sverige inom telekom.
Av de knappt 300 medarbetarna är nästan 100 kvinnor.
Kontoren i Karlstad och Stockholm har helt jämställda grupper (40/60 respektive 50/50).

 

Bildtext: Ledningsgruppen på Rejlers affärsområde ICT/Telekom.