Möt Rana Hakmi – elkraftsingenjör med driv

För närvarande hittar vi henne på vårt kontor i Oskarshamn eller på plats hos vår kund E.ON i Kalmar, arbetsplatsen varierar efter veckans uppgifter. Vår elkraftsprojektör Rana Hakmi har fullt upp och trivs väldigt bra med sitt jobb. Men vägen till Rejlers var inte självklar.

För drygt fyra år sedan flydde Rana kriget i Syrien. Tillsammans med sina sex barn och känslorna av kriget kvar i sig landade hon till slut i trygghet i Sverige. En upplevelse det kan ta tid att hämta sig från. Men med stort eget driv och aptit på nya möjligheter öppnade sig snart dörren för en ny karriär i Sverige.

Rana har tio års erfarenhet som elkraftsingenjör i Syrien, men för att hitta en ny roll i Sverige där hennes erfarenhet kom till nytta krävdes ett grundligt förarbete. Hon läste först svenska och deltog i ett kommunalt projekt med information om kultur, politik, rättigheter och skyldigheter. Därefter blev det jobb som studievägledare och språkstöd för arabiskspråkiga högstadieelever.

Rana sökte sig vidare till utbildningen ”Snabbspår elkraftteknik” på Luleå tekniska universitet, ett program som hjälper utlandsfödda akademiker till fortsatt utbildning. Där fick hon höra talas om mentorprogrammet ”Energy Buddies”, dit hon sökte och fick plats. En bra öppning, skulle det visa sig.

Med stöd av sin mentor kom Rana i kontakt med oss på Rejlers där hon jobbar som projektör sedan i våras, nu med bas i den småländska staden Oskarshamn.

Rana berättar att hon lärt sig mycket om elkvalitet och elmarknaden sedan hon började sin utbildning i Luleå, och att det tar lite tid att få ihop teori och praktik helt och hållet. Men Rana poängterar också att det med ett metodiskt tillvägagångssätt går snabbt framåt.


– Jag jobbar mest med projektering av lokalnät nu, berättar Rana. En annan del handlar om referensberäkningar, som är ett nytt område för mig. Vi har mycket mer avancerade system här i Sverige än de jag har erfarenhet av, men den utbildning jag gått låg också på samma nivå. Men med bara lite mer tid så har jag nog fått praktisk erfarenhet av det mesta jag läst. Allt är inte svårt och de svårare delarna går bra om man bara lär sig en sak i taget, börjar med mindre projekt och går vidare till större, konstigare är det inte.

Hans Blecher, som leder Ranas team på Rejlers, menar att branschen är i stort behov av mer resurser och är glad över att Rana hittat till Rejlers.

– Mycket händer inom energibranschen just nu, menar Hans. Utmaningarna är många och det råder brist på kompetens. Rana är en erfaren elkraftsingenjör och ett mycket välkommet tillskott i vår grupp. Allt fungerar bra och vår uppdragsgivare är väldigt positiv.

Mattias Hedberg, gruppchef vid E.ON i Kalmar där Rana jobbar, instämmer i lovorden.

– Jag blev oerhört imponerad av Rana första gången jag träffade henne, berättar Mattias. Hon pratade otroligt bra svenska efter bara en kort tid i Sverige och hade precis den kunskap och erfarenhet som behövdes. Här på E.ON har hon kommit in jättebra i rollen och bidrar med positiv energi till hela teamet, hon kommer verkligen att vara en värdefull resurs!

Rana instämmer i att branschen behöver ny kompetens, el och energi är högprioriterade områden. Hon trivs också bra i sin roll.

– Jag hoppas fler vill börja jobba inom området, det finns ett stort behov, säger Rana. Det är ett jättekul och intressant yrke! Faktiskt mitt drömjobb. Och jag har lärt mig massor här på Rejlers och hos E.ON, om mitt yrkesområde och om nya programvaror. Men också om konsultrollen som inte finns på samma sätt i Syrien. Har också lärt mig att fika och spela pingis!


I Ranas team på Rejlers, som framförallt jobbar med konsultstöd inom lokalnätsområdet avseende Elkraft, är vi 15 personer och har våra kunder främst i sydöstra Sverige. Fokus i gruppen ligger på projektering där vi hjälper våra kunder med utveckling av lokalnät.