Rejlers designar unik produktionsanläggning för Svenska Aerogel

Rejlers har fått ett designuppdrag av Svenska Aerogel för uppbyggnad av en fullskalig produktionsanläggning i Gävle. Svenska Aerogel tillverkar materialet Quartenze, en vidareutveckling av aerogel, ett ämne som är lätt samtidigt som det tillför flera andra egenskaper till ett befintligt material.

Svenska Aerogel har godkända patent för Quartzene på de viktigaste marknaderna i världen. Utvecklingen för den svenska uppfinningen pågår nu från tillverkning i pilotanläggning till fullskalig produktion med Rejlers som leverantör.

- Det är speciellt att få jobba med en produkt som går från forskning och utveckling i en pilotanläggning till en fullskalig produktionsapparat. Våra tekniska lösningar innebär att vi tar fram en modern, skalbar anläggning, säger Björn Lindgren, uppdragsledare på Rejlers.

Intresset för Quartzene som har isolerande, renande och filtrerande egenskaper kommer från alla delar av världen. Quartenze isolerar till exempel både mot kyla och värme och kan blandas i färg, cement eller vilket flytande material som helst. Användningsområdena är många och bidrar till en bättre miljö. Läs mer här: www.aerogel.se

I uppdraget ingår att designa både det elektriska styrsystemet och automationsdelarna i anläggningen. Den nya anläggningen erbjuder möjlighet att snabbare skala upp till högre volymer utifrån marknadens efterfrågan.

- Det är extra kul att en sådan här högteknologisk produkt och anläggning placeras i Gävle, säger Björn Lindgren.