Rejlers får driftsansvar för Europas bästa landströmsanläggning

Ett kryssningsfartyg har ett energibehov motsvarande en genomsnittlig liten stad. Därför är det viktigt att uppnå betydande miljövinster när Kristiansands hamn öppnar Europas mest kraftfulla landströmsanläggning. Rejlers har bidragit med både rådgivning längs vägen och ansvar för hela driften av anläggningen som ska försörja alla fartyg i hamnen med el.

- Det här är ett otroligt spännande projekt att vara involverad i. Vi är stolta över att Kristiansands hamn valde oss för uppdraget som ansvarig för drift och övervakning av anläggningen, säger Arnstein Nygård, seniorkonsult för Engineering i Rejlers Norge.

För kunden, Kristiansand hamn, är det viktigt att anläggningen är tillräckligt kraftfull för att hantera de största kryssningsfartygen på de sju haven. Varje år lägger det till 50 - 60 kryssningsfartyg i Kristiansands hamn. Carnival Cruise Lines Regal Princess var det första kryssningsfartyget att testa systemet. Tack vare elkraftsförsörjningen från den nya anläggningen kan man stänga av motorerna när fartyget ligger i hamn och spara Kristiansand från betydande koldioxidutsläpp.

Anläggningen, som öppnades officiellt den 10 september, kan leverera upp till 16 megawatt ström - tillräckligt för att uppfylla en liten stads energibehov. Rejlers har haft uppdrag för hamnen i Kristiansand sedan 2016 avseende elkraftsförsörjning för containerfartyg och offshoreinstallationer.

 

Foto: Kjell Inge Søreide