Rejlers ger Lisebergs nya karusell Loke energi

Årets nyhet på Liseberg är pendelattraktionen Loke. På 100 sekunder tar den med resenärerna tur och retur 42 meter upp i luften med en maxhastighet på 100 km/h. Bakom upplevelsen finns ingenjörskonst på hög nivå.

För att Loke ska ge den jätteupplevelse som namnet och den spektakulära utformningen lovar, har Rejlers ingenjörer designat flera avancerade tekniska lösningar inom kraftförsörjning, belysning och teletekniska installationer.

- Det handlar om stora effekter för att Loke ska kunna accelerera och bromsa in så snabbt. Vi har bland annat jobbat mycket med hur karusellen ska strömförsörjas, berättar Anders Carlsson som är uppdragsledare på Rejlers.  

Bredvid jätten Loke har befintligt ställverk utökats för att klara de 1000 ampere som attraktionen kräver. Därför har en teknisk lösning som återvinner energin och skickar tillbaka strömmen ut i elnätet när karusellen bromsar in från 100 km/h till noll installerats. Liseberg använder redan grön el i hela anläggningen, men att göra el i samma attraktion som använder den är en ny och spännande lösning som inte testats tidigare.

Belysningen av både Loke och byggnaderna runt omkring har också varit en viktig del av uppdraget när Liseberg utvecklar temat nordisk mytologi i en del av parken.
Än har Anders Carlsson inte vågat sig upp i den attraktion som han och kollegorna designat delar av.

- Just nu är jag nöjd med att titta på och njuta av konstruktionen, säger Anders.