Rejlers ljusdesign viktig del i Jönköpings nya fotbollsarena

Jönköpings nya fotbollsstadion är ännu i planeringsstadiet och Rejlers kommer i dagarna skicka in handlingarna för belysningen. Ljussättningen är en spännande del av arkitekturen som gör att den nya arenans fasad kan förändras på ett nyskapande sätt.

Arenan ska ge de framtida 7 000 åskådarna mer än en idrottsupplevelse i och runt arenan. Avancerad ljusdesign gör det möjligt att förändra arenans karaktär både under dygnets timmar och utifrån vad som händer under matcherna. Att genom ljussättningen kunna skapa en känsla av skogsglänta har varit en central del i uppdraget. Rejlers har haft ett nära samarbete med Tengboms arkitekter och ljusplaneraren i Jönköpings kommun under hela processen. Den perforerade, gröna fasaden i plåt har inspirerat till nya typer av spännande lösningar.

- Det är ett otroligt kul uppdrag där vi jobbat tillsammans både med hur upplevelsen i arenan kan förstärkas med belysning och hur den ska uppfattas av förbipasserande, berättar Stephanie Sales, ljusdesigner på Rejlers.

Fasadlösningen och LED-teknik ger en mängd möjligheter att skapa upplevelser utöver det vanliga med hjälp av belysning. Arenan ger ett närmast transparent intryck på håll, men kan ändra karaktär från ett skimrande lysande föremål som sakta ändrar karaktär till ett fyrverkeri av färger. 

Byggstart är planerad under året och arenan beräkna vara klar under 2020.

 

Fakta om arenan
Arenan rymmer 7 000 åskådare och uppfyller kraven för allsvenska och internationella fotbollsmatcher.
Kostnaden är beräknad till cirka 550 miljoner.
Invigning planerad till 2020.
Arkitekt: Tengbom Arkitekter