Rejlers projektleder Layhers nya Sverigekontor

Nu har det första spadtaget tagits för Layhers nya svenska huvudkontor i Upplands Väsby, där Rejlers ansvarar för projektledning och projekteringsorganisationen.

Layher är en av världens största tillverkare av ställningssystem, väderskydd, scener och läktare. Företaget har över 2200 anställda och finns representerat i 42 länder. All produktutveckling och tillverkning sker i egna fabriker i Tyskland.

Det svenska huvudkontoret är placerat i Upplands Väsby och här finns även ett av företagets tre regionala kundcenter och depåer. Den svenska verksamheten växer och det första spadtaget har nu tagits för bygget av ett nytt huvudkontor som en värdig ersättare för det gamla kontoret.

Se intervjun med Gustaf von Segebaden, VD Layher >>

– Vi bygger nytt eftersom vi har vuxit ur nuvarande lokaler som är drygt 20 år gamla. Layher har växt mycket i Sverige och behöver moderna lokaler där vi alla får plats och har rätt förutsättningar för att fortsätta vår tillväxtresa, berättar Gustaf von Segebaden, VD på Layher i Sverige.

Det nya kontoret, som beräknas vara klart för inflyttning hösten 2024, integreras med det moderna showroomet och utbildningscentret som redan finns på platsen.

– Det här kontoret ger oss toppmoderna och attraktiva lokaler som gör att vi kan attrahera rätt kompetens. Dessutom ska vi skapa ett byggprojekt som matchar den höga kvalitet som våra produkter och varumärket står för, säger Gustaf von Segebaden.

De håller ställningarna. Rejlers har rollen som byggprojektledare och levererar även projekteringsorganisationen. Byggprojektledare är Niclas Kingston på Rejlers division Buildings. Han konstaterar att Rejlers breda kompetens gör det möjligt att leverera ett effektivt projekt från ax till limpa. Vi har en effektiv organisation med korta beslutsvägar med stort fokus på interna samverkan. Allt för att skapa så mycket kundnytta som möjligt.

Se intervjun med Niclas Kingston, Byggprojektledare Rejlers >>

Totalentreprenören för projektet är HMB Construction, ett av Sveriges större byggföretag med 345 anställda och sin verksamhet koncentrerad till Svealandsregionen. Stefan Petterson, projektchef, berättar om utmaningarna i projektet.

– För oss ligger utmaningen i kundens miljö- och kvalitetskrav. Vi behöver även se till att samordna våra arbeten med Layhers dagliga verksamhet som ska pågå parallellt utan störningar i depån.

Se intervjun med Stefan Petterson, Projektchef HMB Construction >>

En självklarhet, men inte obetydlig till i sammanhanget, är att Layher själva deltar i byggprojektet genom att konstruera och leverera byggställningarna. Fattas bara annat.

Tengboms arkitektkontor har ritat det nya kontoret som är på 943 m2 BTA. Ansvarig arkitekt är Sandra Åhlen som till vardags arbetar på Tengboms uppsalakontor.

Se intervjun med Sandra Åhlen, arkitekt Tengboms arkitekter >>

– Vår roll som arkitekt är att se på den arkitektoniska helheten och skapa en byggnad som stärker kundens varumärke, och samtidigt är en bra arbetsplats. Det handlar om att skapa ett hus med en bra arbetsmiljö och samtidigt möta Layhers tuffa miljökrav, berättar Sandra Åhlen.

Fokus på miljön. Byggnaden konstrueras för att nå kraven i Miljöbyggnad Silver 3.2 och byggvarubedömningen används i materialvalen. Det nya kontoret kommer även använda bergvärme och solceller för att ytterligare minska CO2-avtrycket.