Rejlers visar vägen för framtidens automationslösningar

Ovakos kontrollrum fanns mitt i Rejlers mässmonter under Scanautomatic i början av oktober. Med VR-teknik kunde besökarna kliva in i både kontrollrum och fabrik designat Rejlers. Ett bra exempel på Smart industri som också var ett av teman under mässan.

- Kunderna får helt nya möjligheter när vi kopplar in VR-teknik. I Ovakos fall blev placeringen av kontrollrummet flyttad när kunden virtuellt kunder röra sig i lokalerna, berättar Magnus Persson, divisionschef för Industry  på Rejlers.

Det var stundtals kö för att få testa tekniken och mer än en besökare fick en aha-upplevels efter sin virtuella rundvandring. En annan teknik som demonstrerades på plats var en av de 3D-skrivare Rejlers använder för att skriva ut tekniska detaljer. Det kan vara reservdelar som inte tillverkas längre, eller prototyper.

- Och för den som undrar vad det var för en utskriven del som fanns med i vår tävling var det en utskriven kedjestyrare till en motorcykel för motocross som varit i drift i 70 timmar, tillägger Magnus Persson.

Maskinsäkerhet och CE-märkning i fokus

Av Rejlers dryga 20-tal experter inom det växande affärsområdet maskinsäkerhet fanns Håkan Eklund och Erkki Pallin på plats i Göteborg under mässdagarna. De höll ett uppskattat föredrag med rubriken Kan man öka produktionskapaciteten med rätt utformad el- och maskinsäkerhet? Frågan fick ett tydligt ja av de båda erfarna experterna. Tillgängligheten ökar när man har fokus på säkerheten och därmed ökar också kapaciteten, färre stopp =större produktion.

Emmy Lamberg inspirerade kvinnor att satsa på teknikstudier

Tillsammans med föreläsare från bland annat ABB, Volvo och Siemens berättade Emmy Lamberg om sin resa ingenjörsresa från det ganska slumpmässiga gymnasievalet då hon och kompisen valde teknik eftersom storebror rekommenderade det till ingenjörsutbildning inom automation på högskola. Ett val hon aldrig ångrat och många av de som lyssnat kom förbi Rejlers monter för att prat mer teknik med Emmy.

- Vi har haft många intressanta samtal om framtidens industriutmaningar och kan konstatera att vi kommer att fortsätta de samtalen med flera av de vi träffade under mässan, säger Magnus Persson.