Projektering av världens största inomhusanläggning för skidsport

En spännande innovation i världsklass inom idrottsanläggningar planeras strax utanför Oslo.

Bara tio minuter bort från Oslo centrum planeras nu för världens största och mest avancerade inomhusanläggning för skidsport. Den stora arenan på 36 000 kvadratmeter ska år 2018 kunna stå klar med perfekta förhållanden för längdskidor, utförsåkning och freestyle.

I tre nivåer längs taket och under mark kommer det att finnas 2,5 kilometer skidspår för längdskidåkning. En ”terrängpark” kommer att innehålla rails, big jump och ett hopp som kan jämföras med det största i Tryvannsparken i Oslo. För utförsåkning kommer Skihallen, ”Skidhallen”, att erbjuda en 505 meter lång och 100 meter bred backe. Stolliftar, med en kapacitet på 5 000 personer i timmen, ska sörja för ett bra flyt i backen.

Skidhallen är just nu inne i planeringsfasen. Rejlers uppdrag avser i första omgången förprojektering av utbyggnadsetapp 1 och genomförs i samarbete med företagen Betonmast och Selvaag.

Rejlers har fått uppdraget att upprätta kravspecifikation för elkraft, elinstallationer, tele och automation till Skidhallen.

Förprojekteringen för utbyggnadsetapp 1 omfattar:

  • Kall zon: cirka 35 000 kvadratmeter bottenplatta och cirka 10 000 kvadratmeter upphöjda längdskidspår.
  • Varm zon: cirka 17 000 kvadratmeter kommersiella ytor i en byggnadskropp
  • Skidhall: cirka 2 500 kvadratmeter
  • Utomhusområden

I anslutning till skidhallsprojektet, har Rejlers avdelning för elkraft, fått i uppdrag att genomföra förprojektering för omläggning av befintliga 47 kV elledningar som påverkas av byggnationen i området. Befintlig luftledning ska ersättas med nedläggning av kabel.

Vidare ska Rejlers också svara för projektering av elanslutning av anläggningen. Här rör det sig om förläggning av 4-7 kilometer 24 kV kabel fram till Lørenskog Vinterpark.

 

För mer information om Skidhallen se:

Skidhallens webbsida »

3D-film om Skidhallen »