Hufvudstaden: Kulturmärka valv i nytt ljus på NK i Göteborg

Behov

Rejlers Ljusdesign har ljussatt valven på NK Göteborgs källarplan. Valven i källarplanet på NK i Göteborg har anor från 1700-talet och var en av få byggnationer som överlevde en stor brand i Göteborg 1792. De kulturmärkta valven har tidigare tjänat som lagerlokal, restaurang och nattklubb. Under tidigt 2000-tal stängdes valven och när Magnus Lindström, årets kock 2003, flyttade in med sitt berömda restaurangkoncept Swedish taste behövdes en ljusdesign som bidrar till smakupplevelserna.

Lösning

Tanken med ljuset är att det ska vara en stark kontrast mot övriga butiksytor på NK. Här är ljuset varmare och intimare, medan ljuset utanför är mer krispigt och fräscht. Fokus har varit att accentuera valvens form och lägga till allmänljus i form av spotlights för att belysa intressepunkter. Rejlers Ljusdesign har tillsammans med Rejlers elavdelning projekterat belysning för kundstråken och valven på hela NK:s nedre plan i samarbete med R Studio for Architecture. Utöver belysning har Rejlers även projektetat el, kanalisation, tele och kraft.

Resultat

En inbjudande och varm miljö som lockar besökare att handla eller sitta ner och njuta av mat och dryck.

NKValvet_Gtb_600.jpgNKValvet_Gtb2_600.jpg