Nya spårvagnar till Tvärbanan

Den 27 oktober invigdes Tvärbanans senaste utbyggnad under stor pompa och ståt. När trafiken öppnade dagen efter kunde resenärer ta sig hela vägen från Sickla till Solna Centrum, en sträcka på 17 kilometer där det senaste tillskottet på cirka 7 kilometer går från Alvik till Solna Centrum. Utbyggnaden till Solna station ska vara klar vid halvårsskiftet 2014.

Det var inte bara spåret som var nytt, dagen till ära kunde även Tvärbanans nya blå spårvagnar av typen A35 företa premiärturen med passagerare ombord. A35 är en snabb spårvagn med två förarhytter, uppdelad i tre vagnsenheter. Den nya spårvagnen som tar 72 sittande och mellan 144-203 stående passagerare är 30 meter lång. Högsta hastighet för de nya vagnarna är 90 km/tim. Inledningsvis kommer de nya vagnarna att trafikera enbart Solnagrenen men därefter succesivt sättas in på hela Tvärbanan.

Inledande leverans är om 15 vagnar men det finns en option för leverans upp till 121 vagnar. Den nya A35:an har fått ny inredning, bättre handikappanpassning och bygger generellt på mordernare teknik. Kostnaden för varje vagn är runt 35 miljoner kronor.

Det är det spanska företaget CAF som levererar spårvagnarna till Tvärbanan. CAF tilldelades kontraktet i december 2010 och projektet inleddes i januari 2011. Björn Svensson från Rejlers har varit projektledare och ansvarat för leveranserna i sin helhet. Uppdraget fortgår till halvårsskiftet 2014 då samtliga vagnar ska vara levererade.