I spåren efter stormen Egon

Tidigt på nyåret 2015, lördagen den 10 januari, drar det upp till storm. Ett fördjupat lågtryck över södra Norge rör sig in över Sverige.

Under natten till söndagen ökar vinden söder om lågtrycket med orkanvindar in över västkusten. Väderöarna rapporterar en medelvind på 30 m/s med vindstyrkor upp till 40 m/s i byarna. Stormen orsakar stora skador i form av fälld skog och omfattande elavbrott för 10 000-tals kunder. 

När driftpersonal senare kom ut till Sotareds Vindkraftspark strax norr om Falkenberg upptäcktes att ett av vindkraftverken lutade oroväckande. Man kunde snabbt konstatera sättningar i fundamentet. Den starka vinden hade under natten i det närmaste fått vindkraftverket på fall.

Efter genomgående analyser och beräkningar beslutas att verket ska monteras ned och ett nytt fundament ska sättas på plats. Därefter ska verkets delar sättas på plats igen och driften återupptas Något liknande har inte gjorts tidigare enligt uttalande från vindkraftsleverantören Vestas. Att demontera lutande verk med tornhöjder över 100 m är att anse som ett mycket riskfyllt arbete. Förstärkningsarbeten kommer även utföras på de övriga fundamenten i parken.

Rejlers har fått uppdraget att som projektledare driva upphandlingen av samtliga arbeten för att återställa det havererade vindkraftverket. I uppdraget ingår även att föra alla förhandlingar med ägarparterna, försäkringsbolag och entreprenörer.