Säkerhetsplanering skapar säkra miljöer där människor bor, arbetar och lever

Ytterst handlar bra säkerhetsplanering om att minska risken för att något oönskat inträffar. Om det värsta ändå händer ska konsekvenserna bli så små som möjligt. Den som tar med säkerhetsaspekterna tidigt i planeringen får dessutom både bättre och billigare lösningar.

- Ju tidigare vi kommer in och kan göra en riskanalys och utifrån det en säkerhetsplanering, desto bättre är förutsättningarna för att välja rätt åtgärder, säger Peter Stenbjörn ansvarig för säkerhet inom affärsområdet Building på Rejlers.

Det är verksamhetens behov och de människor som ska finnas där som styr. Ur ett fastighetsperspektiv går det att skydda både personer och andra tillgångar i verksamheten genom att byggnaden utformas på rätt sätt och att de tekniska installationerna har de funktioner som krävs. Lika viktigt är det att få människor att agera på ett säkert sätt och att de upplever miljön som trygg.

- Att kunna se och vara sedd gör automatiskt att tryggheten ökar. Jag tycker det är viktigt att bygga in bra beteenden i olika lösningar och använda tekniken där den gör mest nytta, säger Peter Stenbjörn.

Peter Stenbjörn betonar att det gäller att förstå verksamheten för att kunna bedöma riskerna och anpassa åtgärderna till en rimlig nivå. Vissa risker kräver omedelbara tekniska eller organisatoriska åtgärder. I andra fall kan det vara rimligare att teckna en försäkring som ersätter skadan om olyckan är framme.

För att säkerhetsåtgärderna ska få avsedd effekt gäller också att de är användarvänliga. Annars sätts de snabbt ur spel.

- Det gäller att använda förnuftet. Det är till exempel en ständig avvägning mellan hur lätt det ska vara för behöriga att ta sig in, samtidigt som obehöriga stängs ute, säger Peter Stenbjörn.

Rejlers säkerhetsplanering sträcker sig genom fastighetens hela livscykel, från planering av om- och nybyggnationer och vidare in i användning och förvaltning. Ytterst landar säkerhetsplaneringen i att tänka efter före. Det ger en tryggare vardag.