Stort intresse för Rejlers säkerhetskunnande

Rejlers demonstration av projektering med stöd av AR-glasögon drog många besökare till montern på Industrimässorna Syd på Malmömässan nyligen. Ingenjörerna visade upp det senaste inom så kallad Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) och Mixed Reality (MR) och hur beslutsunderlaget och projekteringen kan bli mer exakt med hjälp av tekniken.

 

Bilder ovan: Robert Nicander, från Mitsubishi Electric, provar att projektera med hjälp av AR-glasögon som i det här fallet ger honom möjlighet att placera ut industriobjekt i den lokal han själv befinner sig i. Ett enkelt sätt att avgöra om den aktuella industrilokalen kan rymma de maskiner som krävs.

Även utanför montern var intresset för Rejlers stort. Framförallt på stora Industriscenen när vår automationsingenjör Nicklas Keijser hackade industristyrsystem med hjälp av koder som ligger öppna för alla på Internet. Styrsystemen har under den senaste tiden blivit måltavlor för hackerattacker av både kriminella ligor och stater och Nicklas visade hur enkelt han själv hackar sig in.

Bild ovan: Nicklas visar hur ett program startas på datorn som startar webbkameran utan att man märker det. På så sätt kan hackaren på sin dator se exakt vad kameran på användarens dator (den bärbara datorn på bordet) filmar.

- Vi vill vara en naturlig del av industri 4.0 som är tungt baserad på att koppla upp enheter och göra applikationer molnbaserade. För att det ska vara möjligt så måste det ske på ett säkert sätt, säger Nicklas Keijser och avslutar med att berätta om varför IT-säkerheten är fundamental för att samhället ska fungera.

- För att vår livsstil ska kunna upprätthållas är vi beroende av att produktionen av industri- och samhällsviktiga funktioner kan ske utan yttre digitala störningar eller påverkningar.

Nicklas fortsätter att visa upp hur du kan tänka för att säkra din anläggning. Närmast på mässan Cyber Security 2017 i Oslo den 27 april och därefter på Riksorganisationen Svenskt Underhålls seminarium Underhåll för Industri 4.0 den 4 maj.

Se Nicklas i ett klipp från mässan »