Fyra frågor till Rejlers mest bokade föreläsare, Nicklas Keijser

Nicklas Keijser – en teknikälskande automations- och systemingenjör som är en av Rejlers mest populära föreläsare inom säkerhetsområdet. Livsviktiga system, som till exempel el, vatten och värme digitaliseras och utan säkerhet blir samhället sårbart.

Varför vill så många boka föreläsningar om säkerhet inom automationsområdet just nu?

Dels börjar IT på allvar att komma in i automationsvärlden och blir samtidigt måltavla för både krigsföring och kriminella attacker, dels satsas miljardbelopp för att digitalisera industrisektorn i hela västvärlden. Allt ska kopplas upp i det fenomenala molnet, men säkerhetstänket har hamnat lite på efterkälken. Nu börjar man vakna inom industrin och vill lära sig mer.

Hur ser du på utvecklingen inom digital säkerhet kopplat till industrin?

Det är bra att det på allvar har kommit på agendan, men uppvaknandet går långsamt och de som vill ont kan ställa till med mycket skada innan säkerhetsarbetet har kommit ikapp. Förra julen slogs elförsörjningen ut för nästan 300 000 ukrainare. I slutet av november hackades kollektivtrafiken i San Fransisco och biljettsystemen slogs ut under ett dygn. Det är bara några exempel. Med tanke på alla livsviktiga system, som till exempel el, vatten och värme, som nu digitaliseras behöver vi öka hastigheten.

Din talarlista blir bara längre och längre, vad är hemligheten?

Två saker har jag gjort medvetet. Det första är att allt är på svenska. Inga floskler eller snömosig jargong. Det andra är att jag visar bilder och pratar om ämnet istället för att läsa samma sak som står i punktform i en presentation. Och så är det ett aktuellt ämne som jag är nördigt intresserad av. Det smittar nog.

Till sist, vad är ditt bästa säkerhetstips inför julen?

För hemanvändare: byt lösenord! Många routrar, webbkameror eller andra uppkopplade prylar där hemma har fortfarande samma lösenord som när de levererades. De är en enkel match för cyberskurkar. För industrin är tipset egentligen detsamma, men också att digital säkerhet ska vara en självklar del i ett förebyggande underhållsarbete.